Re-integratie na borstkanker: wat doe je als je medewerker na kanker terug aan de slag wilt?

Pink Ribbon vzw, het RIZIV, Unique en Mensura organiseren het eerste Pink Monday Congres

Vandaag, op de eerste maandag van de internationale borstkankermaand, organiseert Pink Ribbon vzw in samenwerking met het RIZIV, Unique en Mensura het eerste Pink Monday Congres. De organisaties willen bedrijven bewust maken van de uitdagingen rond re-integratie op de werkvloer na (borst)kanker. Borstkanker is een ingrijpende gebeurtenis. Na de behandeling en revalidatie terug aan het werk gaan, is jammer genoeg niet altijd vanzelfsprekend. Ervaringsdeskundige Mieke geeft drie tips.

Eerste Pink Monday Congres
Vandaag, op de eerste maandag van oktober, organiseert Pink Ribbon vzw in samenwerking met het RIZIV, Unique en Mensura het eerste Pink Monday Congres in het Pacheco Auditorium in Brussel. Het congres bundelt de best practices rond re-integratie op de werkvloer (“return to work”) na langdurige afwezigheid omwille van ziekte (kanker). Het richt zich op HR- en Disability Managers, maar ook op zelfstandige ondernemers, (arbeids)artsen en studenten Disability Management. Het Pink Monday Congres kan rekenen op sprekers als Prof. Dr. Elke Van Hoof (Prof. aan VUB en klinisch psycholoog), Dr. Saskia Decuman (Expert Research & Development RIZIV), Cindy Dewitte (Directeur Human Resources Multipharma), An Aelbrecht (General Manager Unique Belgium en arbeidspsycholoog), Dr. Kristel Knops (Arbeidsarts Mensura), Dr. Huget Désiron (CEO ACT-Desiron) en enkele ervaringsdeskundigen.

Opnieuw als een vis in het water met Pink Monday
1 op 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven borstkanker. Iedereen kent wel iemand die getroffen werd door deze vreselijke ziekte: een familielid, een vriendin, een collega, … Maar hoewel de ziekte veel mensen bereikt, weten we vaak niet goed hoe we er mee moeten omgaan. Met Pink Monday wil Pink Ribbon de re-integratie op de werkvloer na (borst)kanker makkelijker maken. Want die eerste maandag terug aan het werk vraagt enorm veel moed en energie. Begrip en ondersteuning maken de terugkeer gemakkelijker. Pink Ribbon organiseert jaarlijks de Pink Monday-campagne om bedrijven bewust te maken van de uitdagingen van zo een ‘eerste werkdag’. Want net op dat moment is steun en begrip op de werkvloer broodnodig.

Elk re-integratietraject is Unique
Uitzendkantoor Unique is al enkele jaren trouwe partner van Pink Ribbon en ondersteunt de Pink Monday-campagne. An Aelbrecht, General Manager van Unique Belgium, licht toe: 

“Negentig procent van onze eigen medewerkers zijn vrouwen, en we werden jammer genoeg al geconfronteerd met collega’s die getroffen werden door borstkanker. Wij hanteren een stappenplan om langdurig zieken weer te integreren. Alles begint met een gesprek tussen de medewerker, zijn of haar leidinggevende en een HR-verantwoordelijke. We kijken naar aangepast werk, werktijden, een andere indeling van het werk,… Dat verschilt van persoon tot persoon. Elk re-integratietraject uniek. Er is niet één oplossing die voor iedereen werkt.”

3 tips van ervaringsdeskundige Mieke
Na 10 jaar HR en Communicatie te hebben verzorgd bij enkele KMO’s, startte Mieke Vanhuyse samen met haar man in 2009 een eigen bedrijf: Revive. De organisatie converteert oude, meestal vervuilde industriële sites tot zeer duurzame woonwijken binnen de stad. Op 1 september 2016 kreeg ze de diagnose borstkanker. 20 weken chemotherapie, een borstsparende operatie en 33 dagelijkse bestralingen volgden. Met haar dubbele pet op als werkgever én patiënte wil ze graag 3 tips delen:

  1. Afwezig is niet dood
    Laat als collega of werkgever van je horen bij de patiënt in kwestie. Het is van belang dat er contact blijft en de werknemer op de hoogte is van wat er allemaal lopende is in het bedrijf. Zo zal de re-integratie ook veel vlotter verlopen, maar zal de patiënt zich ook betrokken blijven voelen en veel meer de "goesting" behouden om door de behandeling te spartelen en te herstarten op de werkvloer.
     
  2. Communiceer!
    Zorg voor een open communicatie over de ziekte en de behandeling met de collega/patiënt. Wanneer iedereen op de hoogte is van wat kanker hebben inhoudt, zullen bij terugkomst ook de nawerkingen beter begrepen worden. Trek het debat over kanker open, durf je ook als organisatie kwetsbaar op te stellen, want het kan iedereen overkomen.
     
  3. Nieuwe grenzen stellen
    De patiënt wil niks liever dan terug naar het "gewone" leven en de werkomgeving. Dat is alleen veel minder evident dan verwacht wordt. Zelfs de patiënt moet uitzoeken wat het beste tempo is en welke taken moeilijker gaan. Leg geen druk op patiënten om zo snel mogelijk (fulltime) terug te komen, want de weerslag van maanden behandeling en de emotionele rollercoaster waar doorgegaan wordt, is niet te onderschatten.

Surf voor meer informatie naar www.pinkmonday.be

Noot voor de redactie:

Programma Pink Monday Congres

9u30

Start onthaal met koffie

 

10u

Verwelkoming door moderator Xavier Taveirne (journalist en presentator VRT)

10u05-10u15

Inleiding door Bettina Geysen (Directeur Pink Ribbon) en François Perl (Directeur-Generaal RIZIV)

 

10u15 – 10u30

Terugkeer naar het werk: een bijzondere uitdaging
Vertegenwoordiger van het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid

10u30-10u45

 

Terugkeer naar het werk na (borst)kanker: initiatieven binnen het kenniscentrum van de dienst voor uitkeringen van het RIZIV
Dr. Saskia Decuman (Expert Research & Development RIZIV)

10u45-11u15

 

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie op het werk na borstkanker: stand van zaken bij werknemers en zelfstandigen
Prof. Dr. Elke Van Hoof

 

11u15-12u

Panelgesprek

François Perl (Directeur-generaal RIZIV), Cathérine Vermeersch (eerste adviseur re-integratie en arbeidsongeschiktheid VBO), Tim De Cang (juridisch adviseur ABVV), Yasmina Sra (Borstklinniek, Instituut Jules Bordet) en Cindy Dewitte (Directeur Human Resources Multipharma)

 

12u-12u10

 

Een gezonde levensstijl: een pil voor geluk?
Carmen Swinnen (Belgocatering)

12u10-13u

Lunch

 

13u-13u30

ZeroExclusion: inclusie als DNA voor de innovatieve organisatie
Wendy Ranschaert en Fatima Yassir (VDAB)

 

13u30-13u45

Het project rond re-integratie na langdurige afwezigheid via uitzendarbeid
An Aelbrecht (General Manager Unique Belgium)

 

13u45-14u15

Re-integratie tijdens en na arbeidsongeschiktheid: een collectief gedragen individueel proces
Dr. Huget Désiron (CEO ACT-Desiron bvba)

 

14u15-14u45

Re-integratie op de werkvloer na borstkanker
Dr. Kristel Knops (Arbeidsarts Mensura)

 

14u45-15u15

Ervaringsdeskundigen aan het woord
Magali Mertens (coach en oprichtster Vie&Cancer) en Mieke Vanhuyse (Chief HR Officer Revive en Pink Ribbon-redactrice)

 

15u15 – 15u30

Conclusie

 

15u30

Netwerkmoment

 

Stefanie Viskens

Public Relations, Pink Ribbon

Tanja Piessens

Marketing manager Unique

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Pink Ribbon Belgium

Over Pink Ribbon 

Pink Ribbon vraagt aandacht voor borstkanker, sensibiliseert voor preventie en opsporing en zamelt fondsen in voor psychosociale projecten die (ex)-patiënten steunen. Het gaat om initiatieven die de houding en het gedrag van de bevolking ten opzichte van borstkanker verbeteren, het gevoel van angst en isolatie verminderen en taboes bespreekbaar maken. Daarenboven financiert het Pink Ribbon Fonds projecten die zich richten zich op de verbetering van de medische behandeling en de levenskwaliteit van personen met borstkanker en van hun omgeving. Het Pink Ribbon Fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Meer informatie kan je vinden op www.pink-ribbon.be.

Partners 

Pink Ribbon kan dit jaar, ondanks de onzekere tijden, opnieuw rekenen op de erg gewaardeerde steun van haar hoofdpartners: Estée Lauder Companies, Carrefour, Nationale Loterij, Gilead Sciences, Médi-Market en de Claes Retail Group (CRG). 

De strijd tegen borstkanker is een thema dat deze geëngageerde bedrijven nauw aan het hart ligt.